Основни видове автомобилни акумулатори

Всички знаете, че без акумулатор е невъзможно да подкарате автомобила си и затова в тази статия ще ви запознаем с неговата същност и действие.

Може би не знаете, че първият прототип на акумулатор е изобретен през далечната 1858 година от Гастон Планте, който е известен френски физик и практик. От тогава до днес, акумулаторните батерии доста са се изменили, но принципът им остава същият, само формата и дизайна са значително по-различни малки. Трябва да знаете, че в самото си начало акумулаторът е представлявал така да се каже два волтови елемента.

За да ви запознаем из основи със съвременните акумулатори ще припомним, че има 2 основни модела – стартерни и тягови, като стартерните са масово използваните в модерните коли. Те захранват с ел. енергия запалителната система на автомобилния двигател, подавайки по-голям ток за запалване на автомобила и имат по-високо съдържание на електролити. Стартерните акумулаторни батерии са по-мощни и имат значително повече кадмий, калций и антимон в корубата си.

Тяговите акумулаторни батерии се използват основно в електромобилите и същността им е значително по-различна от тази на стартовите батерии, тъй като се необходимо да подават непрекъснато ток. Често те се използват и при доста домакински електроуреди, като кухненски роботи.

Другата разлика в използваните от нас акумулатори е в това дали са алкални или оловно-киселинни. Оловно-киселинните акумулатори дават работно напрежение от 12,6 волта и амортизирането им зависи от това дали плочите вътре в тях са износени. Алкалните акумулатори са по издръжливи, но и те от своя страна се делят на три различни типа кадмиево-никелови, желязно-никелови, сребърно-цинкови.